Condiții de lucru moderne, tehnică medicală de vârf, pregătire profesională suplimentară. Sunt trei aspecte care descriu atât motivele medicilor care emigrează, cât și oferta clinicilor private, singurele care pot întoarce doctorii din drum.
Principalul motiv invocat de pacienții care pleacă în străinătate pentru tratament este lipsa de profesionalism a medicilor autohtoni. Generalizarea este, ca de obicei, nedreaptă, mai ales că unii dintre medicii de care fug pacienții români sunt apreciați peste hotare, iar dovada este numărul tot mai mare al personalului medical care se angajează în alte țări europene. Există însă și exemple de inversare a acestei tendințe. La Sanador, au fost angajați „medici români, plecați din țară în urmă cu doi-trei ani, care s-au întors să lucreze la noi, datorită condițiilor pe care le oferim“, spune Mădălina Buculei, director de vânzări la Centrul Medical Sanador.
Printre motivele care atrag medicii se numără nu doar salariul oferit și condițiile de lucru, ci și programele de pregătire profesională la care primesc acces. În România, toți doctorii sunt obligați să-și reînnoiască, la fiecare cinci ani, certificatul de membru al Colegiului Medicilor, iar acest lucru se face doar după obținerea unui anumit număr de credite din programele de educație medicală continuă. Până la o treime din punctajul profesional poate fi obținut în programe din alte domenii medicale decât specialitatea de bază, iar minimum o treime din credite trebuie să provină din participarea la cursuri. Sună simplu și eficient. Dar practic, în timp ce în străinătate angajatorul încurajează pregătirea profesională suplimentară a medicilor și chiar facilitează aceste demersuri plătind participarea medicului la conferințe sau cursuri, în România doctorii sunt obligați, de multe ori, să-și ia concediu fără plată pentru timpul pe care îl petrec în astfel de î