Comisia Europeană pregăteşte o posibilă implementare de "instrumente politice şi economice" în Libia înaintea sumitului extraordinar de pe 11 martie, la care toţi liderii europeni vor participa pentru a discuta situaţia din Africa de Nord.
"Situaţia în care se află Libia este pur şi simplu scandaloasă. Nu putem accepta acest lucru. Acţiunile complet inacceptabile ale regimului libian din ultimele săptămâni au arătat că Gaddafi face parte din problemă, şi nu din soluţie," a spus astăzi preşedintele Comisiei Europene(CE), Jose Manuel Barroso.
Ajutorul umanitar ar putea creşte "imediat"
Comisia Europeană a alocat pe 25 februarie o sumă iniţială de 3 milioane de euro, prin care ONG-urile oferă ajutor alimentar şi medical, adăpost şi alte necesităţi pentru refugiaţi la frontierea egipteană şi cea tunisiană. "Am cerut comisarului Georgieva să vizitez în această seară regiunea pentru a supraveghea operaţiunea, " a spus astăzi Barroso.
"În funcţie de nevoile umanitare", CE promite să crească suma "imediat" la 10 milioane de euro.
Situaţia tragică a imigranţilor
Barroso a vorbit astăzi cu Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres despre "această situaţie extrem de tragică". "ONU tocmai a declarat situaţie de urgenţă în Libia. Ne confruntăm în prezent cel puţin 140.000 de refugiaţi," a spus Barroso. Comisia Europeană, împreună cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi cer comunităţii internaţionale să răspundă acestei crize umanitare care se întâmplă într-o regiune "atât de aproape de Europa".
Barroso consideră că operaţiunea Hermes, prin care mai multe state europene, inclusiv România au trimis echipamente şi experţi în insula şi punctul de fontiera Lampedusa din Italia, a fost un caz de success concret al proiectului "Europa în Acţiune".
De unde vin banii
Comisia este pregătită să mobilizez