Onorariile percepute de notari la încheierea contractelor de vânzare-cumpărare scad din această lună cu până la 15%. Decizia a fost luată de Ministerul Justiţiei, la solicitarea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.
Onorariile percepute pentru tranzacţiile imobiliare au scăzut cu până la 15%. De exemplu, în cazul unui apartament de 30.000 de euro taxa notarială scade de la 2.170 de lei la 1.950 de lei. Decizia de scădere a taxelor notariale a fost luată de Ministerul Justiţiei la solicitarea Uniunii Notarilor Publici, iar noile norme au ajuns la filiala din Alba a Uniunii la sfârşitul săptămânii trecute.
„Decizia luată are la bază situaţia economică actuală. Salariile au fost diminuate, preţurile de vânzare a imobilelor au scăzut, aşa că trebuiau corelate cu această situaţie şi tarifele percepute de notari. Noi cerem în continuare lămuriri de la Uniunea Naţională a Notarilor Publici, pentru că pe anumite paragrafe din noile norme există contradicţii“, a precizat Constantin Popescu, preşedintele Camerei Notarilor Publici Alba Iulia.
Scăderea taxelor nu va influenţa piaţa
Experţii imobiliari susţin că scăderea taxelor notariale este binevenită pentru cei care vor să cumpere o casă sau un apartament, dar că nu este un factor determinat în stabilirea preţurilor şi în evoluţia pieţei. „Niciodată tranzacţiile imobiliare nu au fost influenţate de taxele percepute de notar pentru încheierea actelor de vânzare -cumpărare“, a precizat Daniel Mermezan, expert imobiliar la Agenţia Corelis din Alba Iulia.
Specialiştii spun că piaţa imobiliară din Alba Iulia s-a revigorat după lansarea programului „Prima Casă“. Cele mai căutate sunt apartamentele cu două şi trei camere din blocurile ridicate înainte de 1989, din cauza preţului avantajos.
„Un apartament cu două camere dintr-un bloc vechi, cu o suprafaţă de 37 de metri pătr