Zeci de asistente medicale, la care li se adaugă şi o mulţime de medici, au cerut să plece, de la începutul anului, în străinătate. Motivul principal pentru care pleacă în străinătate e este slaba remuneraţie.
Adina Costinaş, medic de familie, este unul dintre cazuri. A terminat facultatea de medicină, şi-a luat rezidenţiatul în medicină de familie, apoi specialitatea. Cu greu şi-a găsit un loc de muncă, la privat, dar acum s-a decis să plece în Anglia. „Am aflat de posibilitatea de a pleca din ţară şi de condiţiile de acolo, de la foşti colegi de facultate. Cel puţin jumătate din ei lucrează acum în Germania sau Anglia. Pentru că nu cunosc limba, am decis să nu plec în Germania, deşi acolo aş fi lucrat ca medic specialist, pe mai mulţi bani. Şi în Anglia însă condiţiile sunt excelente“, spune medicul. Acolo, într-o lună, va munci timp de două săptămâni într-o clinică, iar alte două va fi liberă.
Condiţii de muncă excelente
Condiţiile de muncă, dar mai ales banii pe care îi poate face acolo, au determinat-o să îşi ia lumea în cap. „Eu am avut noroc aici că am lucrat totuşi, timp de un an, în privat, altfel salariul era şi mai mic. Dar chiar şi aşa. Cât câştig aici într-un an, în Anglia câştig în patru săptămâni. Iar munca este extrem de bine dozată, medicii preiau maxim 26 de cazuri pe zi, după care sunt obligaţi să se odihnească. Nu ca în România unde lucrezi până noaptea târziu, faci gărzi peste gărzi, pentru bani de nimic“, spune Adina Costinaş.
Sindicaliştii alarmaţi
De la începutul anului peste 50 de asistente şi medici au decis să plece în străinătate. Liderul SANITAS, susţine că situaţia este extrem de gravă. „Nu trece o zi fără să semnez cel puţin trei solicitări ale cadrelor medicale, de a pleca la muncă în străinătate. În ritmul acesta, vom ajunge să ne tratăm singuri, pentru că medici nu vor mai fi. Şi