O criză umanitară în Libia ar atrage după sine o intervenţie armată a SUA şi a aliaţilor, avertizează surse de la Washington. Pe teren, situaţia se îndreaptă spre un astfel de scenariu. Sursa: REUTERS
Riscul unei catastrofe umanitare în Libia ar putea determina administraţia de la Washington să intervină militar în statul nord-african, dar un astfel de scenariu s-ar desfăşura numai sub auspiciile Naţiunilor Unite, a declarat un oficial american pentru revista "Time".
"Discuţia de spre o intervenţie militară care să însoţească o misiune civilă va trebui să aibă loc la New York prin intermediul Consiliului de Securitate", a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului.
"Pentru moment ne concentrăm asupra eforturilor de asistenţă umanitară acordată celor care au nevoie. Dar astfel de misiuni, după căderea Zidului Berlinului, nu s-au limitat doar la protecţie, ci au cuprins şi intervenţii militare", a adăugat acesta.
"Nebunul" de la Tripoli
Primul motiv pentru care SUA şi aliaţii săi ar interveni militar este Muammar Gaddafi însuşi, a mai subliniat oficialul.
"Pornim de la premisa că el este nebun", a subliniat sursa citată, invocând interviul dat luni seară de Gaddafi. Liderul de la Tripoli susţinea că este iubit de tot poporul şi că fiecare libian şi-ar da viaţa pentru a-şi proteja conducătorul. Refuzul acestuia de a renunţa la putere şi la arsenalul armatei libiene, ajuns în bună parte în mâinile mercenarilor angajaţi pentru a reprima protestele, sunt două semnale de alarmă pe care Occidentul nu le poate ignora. "Esenţial este să îl înlăturăm de la putere", a subliniat oficialul american.
Acelaşi obiectiv a fost specificat răspicat şi de ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Susan Rice. "Vom continua să menţinem presiunea asupra lui Gaddafi până când acesta va renunţa la puter