Rusia a trecut de la miliţie la poliţie. În cadrul unei vaste reforme, statul rus a decis schimbarea numelui forţelor sale de poliţie.
Numită "miliţia", de la Revoluţia bolşevică, în octombrie 1917, până în prezent, poliţia rusă şi-a recăpătat vechiul nume de "poliţia", în virtutea decretelor semnate de preşedintele Dmitri Medvedev.
Reforma prevede, în afara schimbării numelui, reducereacu 20% a efectivelor de poliţie, creşterea salariilor şi o mai bună selectare a noilor recruţi.
Printre obiectivele prioritare ale noii poliţii figurează lupta contra terorismului, extremismului, crimei organizate şi corupţiei.
Legea care introduce modificările a fost definitiv aprobată în februarie, de Camera inferioară a Parlamentului rus (Duma de Stat), după lungi dezbateri, în timp ce membrii opoziţiei şi apărătorii libertăţilor publice au criticat insuficienţa schimbărilor în cadrul poliţiei, care are legături, în opinia lor, cu crima organizată.
Un sondaj realizat la sfârşitul lui 2010, arată că aproape jumătate dintre ruşi (49 %) apreciază că noua legislaţie nu va schimba nimic în munca zilnică a poliţiştilor, în special în materie de corupţie.