Falcă, Solomon, Poteraş şi alţi aproape 200 de edili ar putea fi suspendaţi din PDL dacă sâmbătă vor fi adoptate criteriile de integritate propuse de grupul reformiştilor.
Încercarea de reformare şi rebranduire a PDL ar putea aduce partidului pierderi serioase de resurse umane. Aproximativ 20% din primarii de comune şi oraşe şi opt parlamentari, toţi aflaţi în atenţia instanţelor pentru diferite fapte de natură penală, ar putea fi suspendaţi din partid până la clarificarea situaţiei lor.
Propunerea, iniţiată de Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu, a fost primită cu reticenţă în Modrogan şi contestată în teritoriu, pe motiv că mulţi dintre primarii cu dosare pe rol sunt de fapt „lucraţi" de adversarii politici. „La mine în judeţ nu cred că exis¬tă primar fără dosar sau plângere penală. Toţi s-au ales cu d-astea la alegeri, când PSD şi PNL făceau sesizări pe bandă rulantă", explică pentru România Liberă, sub protecţia anonimatului, un lider din teritoriu. Acesta consideră că în perioada în care se bucură de prezumţia de nevinovăţie nimeni nu ar trebui suspendat sau sancţionat.
„Dacă ulterior instanţa dovedeşte că eşti nevinovat, iar tu ai deja cariera compromisă, cine te mai reabilitează?", se întreabă pedelistul. La rândul lui, preşedintele comisiei de regulament al Camerei Deputaţilor, Iustin Cionca-Arghir, susţine că pedeliştii ar trebui să fie prudenţi cu modificările pe care le vor aduce la statut, pentru că formaţiunea ar putea rămâne fără candidaţi la alegerile locale viitoare. „Dacă vor trece aceste criterii, înseamnă că toţi primarii care au ajuns în instanţă, practic, nu vor mai putea să candideze pe listele PDL. Aceste criterii de integritate ar putea să fie o încercare de a da o altă imagine partidului, dar să nu cădem în cealaltă extremă şi să nu fim noi mai catolici decât instanţele", a atenţionat Cionca-Arghir.
Fa