Victor Ponta a prezentat săptămâna trecută un raport de activitate la un an de la preluarea partidului. Raportul trece prin obiectivele pe care Ponta le-a anunţat public înainte de a deveni şeful PSD, bifându-le pe cele îndeplinite, pe cele demarate şi pe cele neîndeplinite. E un exerciţiu binevenit, ar trebui să devină o bună practică pentru liderii noştri politici să-şi prezinte anumite obiective concrete înainte de a intra în funcţii şi apoi să raporteze pe parcurs ce au făcut.
Invit cititorii interesaţi să citească singuri raportul lui Victor Ponta şi să se lămurească. Mai jos câteva comentarii. Primul obiectiv: refacerea listei de membri. Ponta spune că au demarat această oper...aţiune şi că vor distribui carduri de membru. Ulterior, Liviu Dragnea a dat mai multe detalii într-o conferinţă de presă: PSD a creat un sistem informatizat de evidenţă, în care au introdus până acum 102.000 de membri, apreciind că vor fi în jur de 350.000 în final. Cum se face asta? Filialele judeţene introduc în baza de date listele de membri pe care le au deja. Dacă aşa este, atunci nu se câştigă mare lucru prin această operaţiune. Problema PSD şi a celorlalte partide ale noastre e că stau pe o structură de membri confuză şi difuză. Am scris despre asta acum două săptămâni, când ziceam cam cum îşi fac partidele noastre listele de membri: liderii judeţeni au nevoie de voturi la congres, deci înscriu în partid diverse persoane, le plătesc ei cotizaţiile pentru centru şi aşa câştigă putere în partid.
De altfel, acel articol al meu în care descriam cum ar trebui construit un partid realmente bazat pe membri şi cotizaţii a produs o adevărată dezbatere pe Internet, deja au apărut site-uri şi grupuri pe facebook unde oamenii vor să organizeze un nou partid, de jos în sus.
Revenind la PSD, dacă Ponta doar a cerut filialelor să umple nişte baze de date, asta nu va schimba m