Păstraţi-i copilului un program de somn regulat, nu lăsaţi să treacă o zi fără să facă mişcare şi aveţi mare grijă ce alimente consumă. Sursa: SHUTTERSTOCK
Obezitatea a ajuns să afecteze aproape 10% dintre copiii României, iar de la an la an statisticile arată mai îngrijorător. Schimbările negative în stilul de viaţă, care includ scurtarea orelor petrecute făcând mişcare şi alimentele cu multe calorii pot explica aceste statistici, care întăresc ipoteza generaţiei de copii care va muri înaintea părinţilor din cauza obezităţii şi a bolilor asociate.
Nutriţioniştii explică ce trebuie să faceţi pentru a nu lăsa kilogramele să se adune în voie şi vă dau câteva sfaturi despre cum să controlaţi factorii de risc care predispun la obezitate.
"Statisticile arată că, în ceea ce priveşte nivelul activităţii fizice, România se află sub nivelul Uniunii Europene, cu o diferenţă de la 19% (media activităţii fizice) la 27%, cât ar fi ideal. Problema este că aceşti 10% dintre copiii din România afectaţi de obezitate vor avea o sănătate precară, ce le va afecta calitatea vieţii", afirmă Silvia Bucur, preşedinte al Fundaţiei PRAIS, care va derula în următorii cinci ani în şcolile din ţară o campanie de educare a copiilor, denumită "Şi eu trăiesc sănătos". (Detalii suplimentare despre campanie puteți găsi pe site-ul www.sets.ro).
Pentru a ajuta organismul să lupte cu kilogramele, copiii, dar şi adulţii, trebuie să facă mişcare cel puţin o jumătate de oră în fiecare zi, recomandă medicul nutriţionist.
Acelaşi program de somn şi în vacanţe
Nerespectarea unui program de somn îşi poate face simţite consecinţele şi asupra siluetei. De aceea, indiferent dacă se află în perioada şcolii sau sunt în vacanţă, copiii trebuie să păstreze acelaşi program de somn pentru a nu deregla activitatea organismului.
"De regulă, în