Veniturile nedeclarate ale persoanelor fizice, verificate de ANAF
Selecţia se va face din lista celor care "depăşesc riscul minim acceptat"
În afara controalelor făcute asupra conturilor, se încearcă şi stabilirea cheltuielilor în numerar
În încercarea de a stabili cu exactitate impozitele pe care le-ar datora cetăţenii, în special cei care "depăşesc riscul minim acceptat de administraţia fiscală" (ceea ce s-ar putea traduce în persoane cu venituri mari sau care au bunuri valoroase - n. red.), Guvernul a elaborat un proiect de act normativ care defineşte "criteriile" după care se stabilesc persoanele asupra cărora se vor efectua verificările, precum şi metodele de verificare, persoana aflată în vizorul Fiscului neavând dreptul să se opună, ci doar să justifice, în măsura în care este posibil, veniturile şi cheltuielile. Competenţa de exercitare a verificării persoanelor fizice se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Astfel, selectarea persoanelor fizice care urmează să fie supuse verificării fiscale prealabile documentare "este efectuată de către organul fiscal competent", din "lista persoanelor care depăşesc riscul minim acceptat de administraţia fiscală, în funcţie de nivelul riscului şi de capacitatea de efectuare a verificărilor fiscale prealabile documentare". "Persoana fizică selectată pentru efectuarea verificării fiscale prealabile documentare nu poate face obiecţii cu privire la procedura de selectare folosită", se arată în normele metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte.
Potrivit acestora, în urma efectuării analizei de risc, organul fiscal va înştiinţa persoana fizică verificată, prin transmiterea unui aviz, cetăţeanul putând cere o singură dată amânarea începerii verificărilor, dar numai pentru motive justificate.
În 60 de