Prima lună de tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) a adus schimbări importante la nivelul indicatorilor bursieri aducând Bursa de Valori Bucureşti cu un mic pas mai aproape de pieţele din regiune.
Preţul acţiunilor rămâne însă o dezamăgire pentru foştii proprietari care au primit titlurile FP drept despăgubire.
Prin listarea pe 25 ianuarie a Fondului Proprietatea, cu o avere de 3,6 mld.euro, Bursa de la Bucureşti a câştigat un emitent de prim rang care în ultima lună a ocupat constant primul loc în topul celor mai tranzacţionate companii.
Capitalizarea bursieră a crescut la 8,2 miliarde de lei, rulajele zilnice au urcat şi până la 200 milioane de lei în primele şedinţe de tranzacţionare. Peste 1,6 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea au fost tranzacţionate în prima lună de la listare, reprezentând 11,8% din capital.
"După ani de amânări, acţionarii şi investitorii pot tranzacţiona acţiunile Fondului Proprietatea pe o piaţă reglementată şi transparentă, cu costuri de tranzacţionare mai mici şi cu acces total la informaţiile relevante despre Fond. În plus, este important să menţionăm că în ziua listării preţul acţiunii era mai mare, respectiv discountul era mai mic faţă de perioada în care acţiunile se tranzacţionau pe piaţa gri. Acesta este cu adevărat un început foarte bun", a declarat Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group şi unul dintre profesioniştii implicaţi în administrarea activelor de 3,6 mld. euro ale Fondului.
Supranumită şi cea mai importantă listare din istoria Bursei de la Bucureşti, listarea Fondului Proprietatea a dezamăgit însă foştii proprietari pentru că preţul acţiunilor format de piaţă a fost şi încă este departe de valoarea de un leu la care le-au fost evaluate despăgubirile pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist. Mai exact, de la listarea din 25 ianuari