Preţul sortimentelor mai scumpe de benzină ar putea depăşi în foarte scurt timp pragul de 6 lei pe litru.
Petrom, cel mai important distribuitor de carburanţi din România, a majorat marţi seară preţul carburanţilor cu opt bani în cazul benzinei şi cu şase bani în cazul motorinei. Noile preţuri practicate de Petrom sunt de 5 lei şi 7 bani pe litru în cazul benzinei premium fără plumb 95 şi de 5 lei şi 87 de bani în cazul benzinei OMV Carrera 100. Noile preţuri ale motorinei pornesc de la 5 lei şi 6 bani pe litru şi ajung la 5 lei şi 54 de bani pe litru în benzinăriile fostei companii de stat, deţinută din 2004 de către grupul austriac OMV.
Motivul scumpirii de marţi este "creşterea nivelului accizelor prin eliminarea facilităţilor pentru promovarea utilizării biocarburanţilor", după cum susţin oficialii Petrom. "Până la această dată, produsele cu conţinut de biomasă beneficiau de o acciză redusă. Prevederile legale privind aplicarea accizei reduse pentru produsele energetice care conţin în volum produse obţinute din biomasă au fost abrogate începând de astăzi (1 martie)", explică oficialii companiei. Subvenţia era de 4% la accizele aplicate carburanţilor care conţin minimum 4% biomasă.
Săptămâna trecută companiile petroliere au majorat preţul combustibililor cu până la 9 bani pe litru la pompe. Benzina şi motorina s-au scumpit atunci datorită tensiunilor politice şi sociale din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord, după cum a explicat pentru gândul Constantin Tampiza, reprezentantul preşedinteului LukOil Moscova în România.
Mai mult decât atât, Tampiza a atras atenţia că preţul benzinei va sări în aer dacă barilul de petrol va ajunge la 150 de dolari pe bursele de mărfuri. În acel moment, a explicat el, preţul la pompă ar putea creşte cu 30% faţă de cel actual, ceea ce ar echivala cu un preţ de circa 7 lei pe litru, adică 1,6 euro.
Scu