Începând cu luna aprilie a acestui an, eliberarea unei reţete compensate ar putea redeveni o aventură, în condiţiile proiectului noului contract-cadru pentru acordarea asistenţei medicale, propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Acest proiect de act normativ reglementează relaţiile contractuale între casele de asigurări de sănătate, pe de o parte, şi spitale, medici şi farmacii, pe de altă parte. Una dintre noutăţile proiectului o constituie reapariţia „plafoanelor la farmacii", o metodă de limitare a consumului de medicamente folosită până în anul 2008.
80% din consumul lunii trecute
În proiectul propus de CNAS nu se vorbeşte în clar despre „plafon", ci se pomeneşte despre nişte „valori de contract orientative" care vor fi repartizate de case către farmacii şi care urmează să fie modificate lunar, „în limita fondurilor alocate de case". Aceste „valori orientative" vor fi egale cu 80% din bugetul alocat în ultima lună, iar restul de 20% din bani se reîmpart de către case în ultima parte a lunii, după ce se evaluează adresabilitatea pacienţilor.
Aceste prevederi din contractul-cadru au stârnit proteste ieri, la dezbaterea proiectului, din partea distribuitorilor şi a farmaciştilor. „Nicăieri în Europa nu există plafoane la farmacii. Să nu începem iar cu cozi la farmacii. Plafoanele au fost sursă de corupţie, de atribuire incorectă a acestora. Dacă nu credeţi, verificaţi plafoanele din anii 2006 - 2008", le-a spus reprezentanţilor CNAS Cristian Pârvan, de la Federaţia Naţională a Patronatului Român.
Până în anul 2008, farmaciile au fost obligate prin plafonarea bugetului să elibereze un număr limitat de reţete, ceea ce forma cozi uriaşe. Bugetul se termina în primele zile ale lunii, după care reapăreau afişele pe uşile farmaciilor care anunţau că „s-a terminat plafonul".