Şase specialişti de la Universitatea Tehnică din Iaşi testează rezistenţa clădirilor prin simularea seismelor. Unică în ţară, platforma de cercetare de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii a costat aproape un milion de dolari.
Vedeţi şi:
De ce este Bucureştiul oraşul cel mai afectat de cutremure?
Construită de o companie din Statele Unite ale Americii, singura platformă seismică care funcţionează în România a fost donată Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi în 2004, de către Inspectoratul de Stat în Construcţii. Instalaţia, cu o capacitate de 16 tone, a costat aproape un milion de dolari. Cu toate că ansamblul n-are funcţii comerciale, ci de cercetare, specialiştii de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii au lucrat şi cu companii care doreau să se asigure dacă structurile pe care le realizează pot rezista în cazul unui cutremur cu o intensitate ridicată.
FOTO Trei miliarde de euro costă să nu murim la cutremur
„Am avut două colaborări mai importante până acum. Una cu o societate din Ungaria şi o alta cu o companie din Franţa, care dorea să construiască locuinţe ieftine, din materiale ecologice, pentru persoanele afectate de inundaţii în nordul ţării", a precizat profesorul universitar dr. ing. Mihai Budescu, şeful Catedrei de Mecanică, unde este amplasată platforma seismică. Profesorul lucrează la simularea cutremurelor în special cu doctoranzii facultăţii.
Cât costă un test seismic
Pregătirea pentru un test seismic durează câteva luni, iar acestea nu pot fi realizate decât în intervalul martie - octombrie. „Facem în medie câte patru teste pe an, în special pentru cercetările din cadrul doctoratelor. Putem lucra numai în lunile în care este mai cald afară, deoarece sistemul funcţionează la temperatura minimă de 16 grade Celsius", explică profesorul Mihai Budescu. Costul unui astfel de test însă