Decizia administraţiei locale de a reface zona din faţa Universităţii “1 Decembrie 1918″ - cunoscută ca Parcul Custozza -, parte a proiectului reabilitării Cetăţii “Alba Carolina” a atras o serie de opinii împotriva acestui demers. Unele dintre ele sunt argumentate cu cerinţe de ordin peisagistic, social, utilitar, pe care vi le prezentăm în continuare.
Una dintre reacţiile materializate este organizarea unui protest împotriva proiectului Primăriei, anunţată pentru data de 11 martie, în Parcul Custozza, între orele 12.00-14.00 şi iniţiată de liberali. Aceştia au precizat că îi aşteaptă pe toţi cei care sunt nemulţumiţi de schimbările previzionate din zonă să participe la ceea ce au numit “Lanţul Viu” pentru oprirea distrugerii unui simbol al oraşului și a penultimului parc cu copaci seculari din Alba Iulia. Vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman, a iniţiat un “apel public pentru apărarea Parcului Custozza în faţa asediului havelelor”.
Modificările din Parcul Custozza
Primăria Alba Iulia a anunţat, la începutul acestei săptămâni, semnarea contractului de execuţie pentru reabilitarea Parcului Custozza. “Grup Corint” va desfăşura lucrările de transformare a Parcului într-o piaţetă, în cadrul cărora vor fi tăiaţi arborii mai bătrâni de 130 de ani şi spaţiul va ajunge să semene pieţei publice din centrul vechi al Sibiului, după cum a menţionat arhitectul şef Gheorghe Lăncrănjan, doar că va avea mai multă vegetaţie. Vor rămâne monumentele Custozza şi Losenau, însă vor fi construite fântâni arteziene, artere de acces pentru pietoni şi maşini,din dale de piatră şi pistă de biciclişti, ce va înconjura zona. În funcţie de vestigiile arheologice ce ar putea din descoperite în urma lucrărilor, proiectul ar putea suferi modificări, pentru că administraţia doreşte să pună în valoare aceste vestigii romane. Planul de execuţie al proiectului este de 18 luni. @N_