Marile voci ale lumii aleg să lucreze cu Vlad Iftinca, singurul artist român angajat la Metropolitan Opera (Met) din New York. Este mâna dreaptă a dirijorului James Levine, un Leonard Bernstein contemporan al SUA.
Vlad Iftinca nu este doar primul pianist al celebrei „academii” de muzică, ci este şi responsabil din partea „Met” cu promovarea tinerelor talente. Satisfăcuţi de înalta sa ţinută profesională, încrezători în viziunea sa asupra muzicii, cei de la Met i-au încredinţat şi această sarcină. Drept pentru care marile voci ale lumii din ţări ca Mexic, Coreea sau din Europa ce ajung la Metropolitan poposesc acolo şi datorită lui Iftinca. Metropolitan constituie alături de Scala şi Covent Garden un reper al muzicii mondiale. Cel puţin în SUA e cea mai prestigioasă instituţie din acest punct de vedere.
Despre Vlad Iftinca s-a scris prea puţin în presa din România. Detalii în exclusivitate despre copilăria şi ascensiunea sa fulminantă am aflat în special de la tatăl său, Gheorghe Iftinca, şi el un balerin de mare succes în România. Mama sa este şi ea o valoroasă mezzo-soprană. O familie de artişti. Părinţii săi au fost cei care i-au călăuzit paşii spre succes, însă nu se aşteptau nici ei ca Vlad să ajungă unde a ajuns.
Iftinca tatăl îşi aminteşte cum Vlad a crescut pe scenă, cu mama sa alături. Stătea şi o asculta cum evolua în rolul Carmen. Îi însoţea şi pe părinţi în turnee uneori. Era un copil al artei. Pentru că era o familie de artişti, aveau pian acasă, iar la doi ani a atins pentru prima dată clapele pianului. „Până la 4 anişori a tot învăţat. Aveam şi o prietenă, Mona, la şcoala populară de artă şi am rugat-o să se mai ocupe de el. Am ştiut că Vlad va reuşi, dar nu ne-am imaginat dimensiunea performanţei sale”, îşi aminteşte tatăl. Şi aşa a început totul. Un alt semn generos că va ajunge un mare artist a fost când a împlinit 10 ani.
A