Autorităţile române au acum cele mai mari şanse să atragă Gazprom ca partener în proiectul oleoductului Constanţa-Trieste, după ce conducta concurentă din Bulgaria a fost blocată. Rusia este gata să se retragă din proiectul Burgas-Alexandropolis şi să caute rute alternative, a declarat ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko.
După ce bulgarii ne-au furat de sub nas proiectul de gaze South Stream, a venit vremea răzbunării! În altă bătălie dintre cele două state de la nord şi sud de Dunăre, adică cea a conductelor de petrol, România are acum şanse enorme să fure Bulgariei un partener important: Rusia. Este vorba de proiectele concurente Constanţa-Trieste, denumită şi Pan European Oil Pipeline (PEOP), şi Burgas-Alexandropolis. Citiţi şi Cum ne-au folosit ruşii în proiectul South Stream. Până acum, proiectul oleoductului românesc a bătut pasul pe loc, iar de partea cealaltă, în Balcani, bulgarii şi grecii implicaţi în realizarea conductei Burgas-Alexandropolis au atras ruşii în proiect, dar nu pot merge mai departe din cauza restricţiilor de mediu. Întrucât Rusia este al doilea mare producător de ţiţei din lume, prezenţa sa într-un astfel de proiect este crucială. Mai ales în condiţiile în care Europa este un consumator important de ţiţei, iar ruşii au nevoie de rute de transport.
Bulgarii au blocat propriul proiect
Rusia este pregătită să se retragă din proiectul Burgas-Alexandropolis şi probabil va cere despăgubiri de la parteneri, a afirmat ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, la finele săptămânii trecute. „Actualul statut al proiectului este acela că ne-am suspendat aproape toate activităţile şi aşteptăm o decizie oficială finală din partea Guvernului bulgar. Plecăm de la faptul că există acorduri guvernamentale şi între companii. Vom acţiona conform acestora, inclusiv în privinţa retragerii din proiect", a spus el, citat de RIA Novosti. C