Cele şase companii care s-au asociat în construcţia gazoductului Nabucco, printre care se numără şi "Transgaz", vor trebui să ofere fiecare garanţii în valoare de 1,7 miliarde euro (2,3 miliarde de dolari) pentru acest proiect, a anunţat, ieri, un oficial al "RWE" AG, unul dintre partenerii implicaţi, transmite Bloomberg. Directorul diviziei de aprovizionare de la "RWE", Stefan Judisch, a declarat, potrivit Agerpres: "Chestiunea centrală este aşa-numita garanţie de pre-finalizare. Potrivit calculelor actuale, va fi vorba de o sumă de 1,7 miliarde de euro pentru fiecare partener, deoarece acţionarii vor dori să garanteze riscul că lucrările de construcţie se vor finaliza".
"Problema care se pune este dacă unii dintre acţionari vor avea nevoie de garanţii de stat sau ceva asemănător pentru a acoperi cele 1,7 miliarde de euro", a mai declarat Stefan Judisch. Săptămâna trecută, directorul general de la "RWE", Juergen Grossmann, a declarat că doi dintre partenerii Nabucco "nu sunt dinte cei mai puternici", dar Stefan Judisch a precizat că afirmaţiile CEO-ului se refereau la "capacitatea acestora de a finanţa şi nu la calitatea companiilor".
"Acţionarii de la Nabucco Gas Pipeline International GmbH trebuie să dovedească că pot furniza garanţia de 1,7 miliarde de euro, iar cei care nu pot vor trebui să spună cum intenţionează să-şi aducă contribuţia", a mai spus Stefan Judisch.
La finele lunii ianuarie, premierul bulgar Boiko Borissov a anunţat că ţara sa va împrumuta 1,2 miliarde de euro de la Banca Europeană pentru Investiţii pentru a acoperi garanţiile necesare pentru proiectul Nabucco.
Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul "Nabucco Gas Pipeline International", din care fac parte companiile "Transgaz" România, "OMV" Austria, "MOL" Ungaria, "Bulgargaz" Bulgaria, "Botas" Turcia şi RWE Germania.
A.G. Cele şase companii care s-au asoci