Oficial, la nivel naţional, angajatorii din România caută numai 20 de agenţi imobiliari. Aceasta este meseria cu cea mai redusă "cerere de forţă de muncă" consemnată în trimestrul al patrulea din 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
"Anii de criză au adus o reducere de circa 50% a numărului de angajaţi din agenţiile imobiliare româneşti", a declarat pentru gândul Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Reprezentatul ARAI vede însă şi o parte plină a paharului în această nouă realitate. "Piaţa a cernut, iar agenţii care au rămas sunt cei mai buni, adică cei care încheie tranzacţii", precizează Cleciu.
Visul câştigurilor mari şi rapide care aprindea imaginaţia aspiranţilor la statutul de agent imobiliar a apus. În prezent, majoritatea brokerilor din domeniu colaborează cu companiile de profil, având statul juridic de PFA sau microîntreprindere, iar acest lucru presupune lipsa unui venit constant . În aceste condiţii, prelungirea "îngheţului" de pe piaţa imobiliară locală a făcut ca mulţi dintre agenţii imobiliari să aibă luni de zile în care nu au reuşit să încaseze nici măcar un singur leu din comisioane. Departe de modelul de succes vehiculat în presă în urmă cu trei ani al brokerului Horaţiu Florescu despre care se afirma că, în 2007, ar fi avut venituri de circa un milion de euro.
Peste 20.000 de joburi vacante la nivel naţional
Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al patrulea al anului trecut a fost de 20.400. Faţă de trimestrul anterior, joburile disponibile sunt cu 3.000 mai puţine, conform datelor INS. Însă, "comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2009, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,01 puncte procentuale", potrivit aceleiaşi surse.
Numărul salariaţilor,
mult sub nivelul din 2008
Stati