Numai o femeie din 10 este membru al unui consiliu de administraţie în societăţile europene mari şi numai 3% dintre femei sunt preşedinţi ai unul consiliu de administraţie, informează Comisia Europeană.
În România, aproximativ 21% din posturile administrative sunt ocupate de femei, faţă de Bulgaria, unde sunt numai 10% femei.
Cel mai scăzut procent al femeilor în poziţii decizionale se înregistrează în Malta- numai 2%, în timp ce Norvegia are cele mai multe femei în poziţii de conducere: 40%.
Femeile reprezintă 60% din persoanele cu studii universitare, dar sunt în continuare insuficient reprezentate la nivelul luării deciziilor economice. Din cauză că nu există suficiente politici de reconciliere ale vieţii profesionale cu cea familială, femeile aleg slujbe part-time, care sunt mai prost plătite, arată Comisia Europeană. Femeile câştigă, în medie, cu 17,5% mai puţin decât bărbaţii.
Societăţile în care femeile au funcţii superioare de conducere au performanţe mai mari decât cele conduse exclusiv de bărbaţi, arată studiile efectuate de Comisia Europeană. "Femeile sunt un atu în mediul de afaceri. Trebuie să valorificăm toate persoanele talentate, ca să ne asigurăm că economia Europei ia avânt. ", a afirmat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Pe baza noilor rapoarte, comisarul european Viviane Reding şi Gertrude Tumpel-Gugerell, singura femeie membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene au discutat cu reprezentanţii celor 10 companii cel mai bine cotate la bursă. Printre corporaţiile europene care au participat la întâlnire se numără: OMV, Statoil, Dexia, Strabag, BASF sau Delhaize. Concluziile? Companiile administrate şi de femei au rezultate economice mai bune decât cele administrate exclusiv de bărbaţi.
Cel mai bine stau femeile din Parlamentul European: 35% în funcţii de conducere, iar cel mai pros