Parisul este celebru pentru multe sărbători şi manifestări culturale, dar nu pentru carnavalul său. Sărbătoarea muzicii a fost lansată de la Paris şi a devenit internaţională, la fel Noaptea muzeelor sau manifestarea "Paris plages".
În materie de carnaval, însă, Parisul nu este o vedetă, celebre sunt mai degrabă carnavalele de la Rio sau de la Veneţia, precum şi cel de la Londra din cartierul Notting Hill. Franţa a fost însă întotdeauna o ţară a carnavalurilor, iar unele şi-au continuat tradiţia, precum carnavalul de la Nisa sau carnavalul de la Dunkerque. Şi Parisul a avut o tradiţie de carnavaluri exuberante, dar ea s-a pierdut după al doilea război mondial.
Din 1993 însă, o asociaţie de benevoli încearcă să relanseze Carnavalul de la Paris, cu eforturi mari şi paşi mici dar tenace… An de an tot mai multă lume s-a lăsat antrenată în aceste carnavaluri pariziene organizate de obicei în prima săptămînă a lunii martie.
În 1993, spun organizatorii, 5000 de persoane au participat la operaţiunea de relansare a tradiţiei, după 46 de ani de întrerupere. Duminică 6 martie 2011 aceiaşi organizatori speră să atragă o sută de mii de participanţi pentru o defilare pe un traseu destul de lung, între Piaţa Gambetta şi Primăria Parisului.
De ce s-a pierdut însă tradiţia carnavalului de la Paris, cînd se ştie de exemplu că în 1897 cel de la Rio a preluat modelul parizian? S-ar părea că ultimul mare cortegiu carnavalesc parizian s-a derulat în 1946, după care au mai urmat nişte "răbufniri" în 1951 şi 1952, iar apoi… pauză pînă în 1993.
Istoricii nu prea ştiu să explice această "eclipsă" a carnavalului parizian. Probabil că apariţia televizorului, pasiunea pentru cinematograf, jazz-ul precum şi alte fenomene ale modernităţii au înlocuit interesul pentru carnaval.
A fost însă o eroare că am renunţat la carnaval, spun mulţi animatori culturali