Cercetatorii britanici au prezentat în publicaţia ştiinţifică "Nature Communications" microscopul cu cea mai mare rezoluţie optică de până acum, care poate vizualiza obiecte la o rezoluţie de 50 de nanometri (n.r. - 50 de miliardimi de metru) pentru a obţine o imagine extrem de detaliată, informează BBC News.
Echipa, condusă de profesorul Lin Li, de la Centrul de Cercetare a Prelucrării Optice a Informaţiei (Laser Processing Research Centre) a Universităţii din Manchester, e convinsă că această invenţie va fi de un real folos în observarea unor virusuri complexe, despre care nu se ştie prea multe până în momentul de faţă.
Rezoluţie de 50 de miliardimi de metru
Cu ajutorul noului aparat optic, dotat cu mini-lentile de sticlă, va putea fi analizat fiecare virus în toată complexitatea lui. Încă nu au fost anticipate avantajele folosirii acestui microscop în ştiinţele medicale, cert e că factorii declanşatori ai mai multor maladii vor fi "înţeleşi" mult mai bine decât în prezent. Microscopul, cu cea mai mare rezoluţie optică de până acum, poate vizualiza obiecte la o rezoluţie de 50 de miliardimi de metru pentru a obţine o imagine arhidetaliată. Aparatul funcţionează pe baza unei tehnici care utilizează aşa-zisele "unde evanescente", emise foarte aproape de obiect şi care trec neobservate din cauza dimensiunilor lor mici de aparatele optice obişnuite. În loc de acestea, componentele-cheie ale noului microscop, "mini-lentilele de sticlă" sau "microsferele", adună lumina şi o reorientează către un microscop obişnuit inserat în interiorul acestuia. Această structură complexă permite cercetătorilor să observe cu ochiul liber detalii la un nivel rezervat de obicei metodelor indirecte, precum microscopia cu forţă atomică sau microscopia cu scanare electronică.
Cum poţi vizualiza "indirect" detalii
Metodele indirecte se re