Peste 100 de cadre didactice din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) s-au reunite, astăzi, la sediul Ministerului Educaţiei, purtând în semn de protest "mărţişoarele sărăciei". FSLI a anunţat manifestaţii în perioada 2-4 martie, potrivit unui comunicat de presă.
Cadrele didactice venite în faţa Ministerului Educaţiei se plâng că au primit, în 2011 doar "sărăcie, umilinţă şi dispreţ" din partea statului român, motiv pentru care FSLI a decis organizarea de acţiuni de pichetare de câte două ore în zilele de 2, 3 şi 4 martie.
Protestatarii au adus cu ei fluturaşi de salariu, pentru a arăta că, în ianuarie, un profesor gradul II cu vechime între 6 şi 10 ani a primit 800 de lei, iar un îngrijior a avut un venit net de 417 lei. Manifestanţii strigă "Jos ministrul" şi "Vrem condiţii decente".
Profesorii sunt nemulţumiţi de prevederile Legii Educaţiei privind nereducerea cu două ore a normei didactice pentru personalul cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I, structura ciclurilor de învăţământ şi componenţa consiliilor de administraţie ale şcolilor.
FSLI susţine că profesorii protestează şi pentru că Ministerul Educaţiei refuză să recunoască încadrarea personalului didactic potrivit prevederilor Legii 221/2008, în condiţiile în care peste 90% dintre membrii Federaţiei au obţinut în instanţă acest drept.
Cadrele didactice afiliate la FSLI reclamă şi încălcarea prevederilor Legii 118/2010 potrivit cărora începând cu data de 1 ianuarie 2011 ar fi trebuit să se revină la salariile din 2010, transmite Mediafax.
Potrivit sindicaliştilor, diminuarea costului standard per elev pentru anul 2011 cu 22% faţă de anul 2010 va conduce la neacoperirea fondurilor destinate salariilor aferente acestui an, acuză FSLI într-un comunicat de presă.