Banca Naţională a României (BNR) a injectat, ieri, 447,6 milioane lei în piaţa interbancară, prin a doua operaţiune repo din această săptămână, la o dobândă de 6,25%, egală cu rata dobânzii de politică monetară.
La licitaţia de ieri au participat patru bănci, iar scadenţa operaţiunii prin care BNR a atras titluri de stat este de o săptămână, res-pectiv la 9 martie, anunţă Mediafax.
Prima operaţiune repo a fost realizată luni, când banca centrală a împrumutat băncile cu 2,18 miliarde lei pentru o săptămână.
Anterior licitaţiilor din această săptămână, BNR nu a mai realizat operaţiuni repo în ultimele 12 luni.
Dealerii afirmă că surplusul de lichiditate din piaţă a fost absorbit în ultima perioadă prin vânzările de valută realizate indirect de banca centrală pentru aprecierea leului, iar băncile au nevoie în prezent de fonduri pentru constituirea rezervelor minime obligatorii la BNR.
Potrivit informaţiilor publicate, marţi, de Banca Naţională a României, rezervele sale valutare au scăzut în februarie cu 621 milioane euro, la 32,068 miliarde euro, în contextul unor intrări de aproape două ori mai mici decât ieşirile. Dealerii cred că reducerea rezervelor băncii centrale a fost determinată de intervenţiile indirecte în piaţa interbancară, cu scopul de aprecia leul şi de a ţine, astfel, inflaţia sub control.
În cadrul operaţiunilor repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.
F.A. Banca Naţională a României (BNR) a injectat, ieri, 447,6 milioane lei în piaţa interbancară, prin a doua operaţiune repo din această săptămână, la o dobândă de 6,25%, egală cu rata dobânzii de politică monetară.
La licitaţia de ieri au participat patru bănci, iar scadenţa operaţiunii prin care BNR a atras titluri de stat este de o săptămână, res-pectiv la 9 martie, anunţă Mediafax.
Prima operaţiune rep