Profesor de chirurgie vasculară, şef de clinică la Spitalul Universitar din Marsilia, Alain Branchereau crede că doar administrarea, înaintea adolescenţei, a unui medicament cu efect de castrare chimică poate explica vocea de înger şi fără vârstă a Regelui muzicii pop. Un interviu Le Parisien.
- Cum se face că un profesor de chirurgie vasculară se ocupă de vocea lui Michael Jackson?
- Pasionat de muzica vocală clasică, l-am descoperit pe Michael Jackson abia după moartea lui. Văzând febra care a cuprins toată lumea după decesul său, mi-am zis că tipul ăsta trebuie să fi fost special. Şi n-am fost dezamăgit. Încă de la prima audiţie m-am gândit la castraţii care topeau de emoţie mulţimile în secolul XVII.
-De ce?
- Întinderea vocii sale era excepţională. Putea acoperi trei octave, în timp ce marii tenori merg până la două. Doar sopranele, de exemplu Maria Callas, acoperă trei octave, ca el. În plus, spre deosebire de contra-tenori – cântăreţii care interpretază repertoriul castraţilor de demult, Michael nu foloseşte niciodată vocea de cap.
- Credeţi, deci, că Bambi (porecla drăgăstoasă cu care francezii îl numesc pe Michael – n. trad.) a fost castrat…
- În urma cercetărilor pe care le-am făcut printre confraţii mei doctori şi a documentelor pe care le-am consultat, cum ar fi raportul autopsiei, e o ipoteză foarte probabilă. Michael Jackson avea toate caracteristicile unui castrat. Dar nu e vorba de o castrare fizică, aşa cum se practica odinioară asupra băieţilor înainte de pubertate, pentru a-şi păstra vocea cristalină. Părerea mea este că Michael a suferit o castrare chimică între 12 şi 20 de ani.
- Care sunt argumentele dumneavoastră?
- Întâi de toate, este singurul cântăreţ care nu şi-a schimbat vocea. Toţi băieţii îşi schimbă vocea între 12 şi 14 ani. Pentru cântăreţi, cum ar fi tinerii corişti, este un moment fo