Compania suedeză Ikea refuză să mai construiască magazine în apropierea Moscovei până când autorităţile ruse nu vor ridica restricţiile aplicate magazinelor din oraşele Samara şi Ufa. După ce a investit 4 miliarde de dolari în ultimii 10 ani, în Rusia, Ikea a oprit orice plan de dezvoltare. Potrivit Comitetului Anti-Corupţie din Moscova, o organizaţie nonguvernamentală, motivul ar fi faptul că Ikea refuză să mai plătească mite către inspectorii ruşi. "Avem toleranţă zero faţă de corupţie şi o politică clară în acest sens. Vom aştepta atât cât trebuie", a declarat Per Wendschlag, preşedintele Ikea Rusia, pentru Bloomberg. Doi directori ai companiei au fost concediaţi, luna trecută, pentru că ar fi permis acordarea de mite către inspectori de stat, a anunţat Ikea într-un comunicat.
Firma suedeză nu este însă singura care îşi îngheaţă planurile de extindere sau părăseşte piaţa rusească.
În 2006, Royal Dutch Shell a cedat un proiect în valoare de 22 de miliarde de dolari către Gazprom, după ce inspectorii de mediu ruşi i-au retras autorizaţia de funcţionare. Anul trecut, inspectorii sanitari au avertizat firma Nestle că nu respectă normele de sănătate şi ar putea pierde licenţa. Potrivit Comitetului Anti-Corupţie din Moscova, măsura viza favorizarea rivalilor locali.
De asemenea, grupurile Wal-Mart şi Carrefour au părăsit piaţa rusească în ultimul an şi jumătate, motivând că nu pot avea aici profitul obţinut în alte ţări.
Medvedev, decis să pună capăt corupţiei
Toate aceste obstacole întâmpinate de investitori au fost remarcate şi de preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, care a declarat într-un interviu că Rusia trebuie să atragă investitori şi în alte domenii decât cel al energiei. Acest lucru nu este însă posibil, atât timp cât "corupţia a penetrat toate ramurile puterii". "În lupta împotriva corupţiei nu am obţinut nic