Procesul ţepei de 145.000 de euro de la Dudeştii Noi ajunge în recurs la Curtea Supremă. Dosarul ridică multe semne de întrebare, dar arată şi ce le „coace” mintea ţeparilor care găsesc naivi.
Totul a început în 2009, când Marcel Răzvan Deac l-a întâlnit pe germanul Falko Zang, aflat în Timişoara „cu afaceri în domeniul imobiliar”, după cum arată un document de la dosar. Cei doi au făcut schimb de numere de telefon, iar Deac s-a oferit să îl sprijine pe neamţ în afacerile imobiliare. La începutul lunii februarie, Deac a primit de la părinţi un teren de 20.000 de metri pătraţi pe care dorea să îl vândă la un preţ cât mai bun, iar germanul recent cunoscut era cea mai bună „ţintă”.
Planul pus la punct
Ca să ia cât mai mult de la neamţul care dorea la rândul său să obţină profit dintr-o mişcare, Deac a pus la cale un plan extrem de minuţios, împreună cu Giovanni De Pace, un om de afaceri italian din Timişoara şi Ioan Ciucu Marta, inginer de profesie şi omul de încredere al lui De Pace. „Planul inculpatului Deac era acela de a vinde un teren arabil extravilan la un preţ de 150.000 de euro, mult peste valoarea de piaţă, prin folosirea mai multor mijloace frauduloase de inducere în eroare a părţii vătămate şi prin implantarea în conştiinţa părţii vătămate a unei idei deosebit de profitabile în sensul că va cumpăra imobilul la un preţ şi îl va vinde unui cetăţean italian la un preţ aproape dublu”, arată judecătorii într-unul din documente.
Minciună după minciună
Planul gândit de Deac era ca, pe faţă, el să-i ofere neamţului terenul, iar „întâmplător” un italian să se arate interesat să cumpere terenul la preţ mare. Pentru a-l convinge pe neamţ că terenul de 4.000 de euro este valoros, Deac i-a spus că este inclus în Planul Urbanistic General, că zona se va dezvolta şi că terenul va avea o valoare de piaţă mare. De la aceste detalii, Deac,