România e la un pas de a fi sancţionată de Comisia Europeană pentru că nu a liberalizat piaţa energiei electrice şi a gazelor. Este vorba de aplicarea aşa numitului pachet trei de măsuri în domeniul energiei, care mai prevede şi creşterea investiţiilor şi a siguranţei aprovizionării.Otilia Nuţu de la SAR spune că liberalizarea a fost amânată doar pentru a le permite în continuare „băieţilor deştepţi” să primească la preţ preferenţial gaz şi energie din producţie internă.
Pe ultima sută de metri, ministerul economiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind organizarea pieţei gazelor şi ar mai trebui să facă la fel şi în privinţa pieţei energiei.
Analiştii pun amânarea acestor măsuri pe seama faptului că statul ar vrea în continuare ca, în interes electoral, să controleze preţurile. Expertul Societăţii Academice Române, Otilia Nuţu, spune în schimb la RFI că, în opinia sa, liberalizarea a fost amânată doar pentru a le permite în continuare „băieţilor deştepţi” să primească la preţ preferenţial gaz şi energie din producţie internă.
„Principalul motiv după părerea mea este că, din structura actuală a pieţelor, atât cea de gaz, cât şi cea de energie, câştigă foarte mult aşa numiţii băieţi deştepţi...
Dacă aceste companii de stat şi-ar maximiza profiturile, cum ar fi Hidroelectrica sau Romgaz, şi ar oferi energia şi gazul la preţuri competitive nu am mai avea această problemă cu firme care reuşesc să obţină gaze şi energie la preţuri mai bune decât toţi ceilalţi...Cu cât aceşti băieţi deştepţi obţin preţuri mai bune, cu atât suferă mai mult toţi ceilalţi”, a explicat la RFI expertul Societăţii Academice Române.
Otilia Nuţu mai spune că statul ar avea opţiunea, în cazul liberalizării pieţelor energiei şi gazelor, să majoreze doar treptat preţurile pentru populaţie. Liberalizarea celor două pieţe ar urma să facă şi obiectu