Cum au văzut puţin interes din partea cumpărătorilor, proprietarii au început să devină pretenţioşi
În perioada de boom, proprietarii de locuinţe aruncau apartamente în piaţă la preţuri foarte ridicate şi chiar reuşeau să vândă un imobil în două săptămâni, dar acum un apartament poate sta şi 6 luni în piaţă până este cumpărat. Începând cu a doua jumătate a anului 2008, numărul tranzacţiilor a început să scadă vertiginos până în 2009, când nu se mai tranzacţionau aproape deloc locuinţe. Unul dintre motivele pentru care proprietarii nu vindeau era faptul că încă mai mizau pe preţurile ridicate din 2007 şi ţineau cu dinţii de ele. În 2010, cei care îşi scoteau locuinţele la vânzare au început să-şi mai seteze aşteptările şi să nu mai solicite preţuri atât de ridicate. În 2011 proprietarii au observat o mică creştere a interesului românilor pentru locuinţe şi de aceea au început să ţină din nou cu dinţii de preţuri, lăsând o marjă de negociere de doar 10-20%.
Proprietarii menţin preţurile la majoritatea categoriilor de apartamente
Potrivit indicelui naţional imobiliare.ro, pentru luna februarie, preţul mediu pentru mp util este de 1.034 de euro, ceea ce reprezintă o valoare uşor mai ridicată decât cea înregistrată în prima lună a anului. Indicele calculat la nivelul principalelor oraşe din ţară a înregistrat valori în uşoară creştere pentru Ploieşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Constanţa. Indicele calculat pentru Capitală a înregistrat o creştere de 0,3%. Scăderi au fost înregistrate doar în Iaşi şi Braşov.
Interesul potenţialilor cumpărători pentru oferta rezidenţială s-a menţinut relativ ridicat şi în luna februarie, ceea ce a avut implicaţii directe asupra evoluţiei preţurilor. Valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru a doua lună a anului a ajuns la valoarea de 1.034 euro/mp util, cu 0,3% mai mult decât în ianuarie 201