În timp ce companiile de petrol se plâng de starea precară a infrastructurii rutiere şi feroviare din ţara noastră, susţinând că aceasta le generează pierderi care, mai apoi se reflectă în preţul carburanţilor de la pompă, statul deţine, în proprietate, o reţea de conducte abandonată care, folosită eficient, ar putea să reducă cheltuielile de transport ale petroliştilor cu până la 50%.
* Ministerul Economiei va realiza un studiu de fezabilitate în urma căruia va decide viitorul reţelei naţionale de transport a produselor petroliere: menţinerea sau dezafectarea sistemului
După scumpiri repetate de la începutul anului, preţul carburanţilor se aproprie vertiginos de pragul halucinant de 6 lei/litru şi riscă să producă scumpiri în lanţ în categoria bunurilor de larg consum.
Petroliştii susţin că, pe lângă scumpirea barilului de petrol şi nivelul ridicat de taxe şi accize aplicate de stat, preţurile carburanţilor la pompă sunt influenţate şi de pierderile pe care le înregistrează din cauza stării precare a infrastructurii, care le încetineşte transporturile.
Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare a grupului petrolier rus Lukoil în România, ne-a declarat, recent: "Din cauza infrastructurii rutiere proaste din ţară, noi, odată la trei ani, suntem nevoiţi să schimbăm o cis-ternă. Doar din reducerea vitezei cu 5 km/oră - ca să nu ne ajungă cisternele în şanţ din cauza stării drumurilor - înregis-trăm o pierdere de 2-3 dolari la tona de carburant".
Autorităţile se miră cum preţul carburanţilor creşte necontrolat, dar par să ingnore că au în proprietate o reţea abandonată de conducte pentru produse petroliere (benzină, motorină, CLU), lăsată la cheremul hoţilor de fier vechi, care, valorificată eficient, ar putea să rezolve parţial problema carburanţilor.
Reprezentanţii Ministerul Finanţelor Publice (MFP) recunosc: