Muammar Gaddafi "va lupta până la capăt". Declaraţia a fost făcută de fostul său şef de protocol, Nuri El-Mismari, care a cerut azil politic în Franţa. Pe de altă parte, opţiunea unei intervenţii militare a NATO în Libia provoacă diviziuni profunde, inclusiv din cauza temerilor unei reacţii în lumea arabă.
Colonelul Muammar Gaddafi "se află la Tripoli, unde îşi schimbă în mod constant locul de reşedinţă". El "nu va pleca în străinătate, se va lupta până la sfârşit", a declarat Nuri El-Mismari, care a petrecut 36 de ani alături de liderul libian.
Potrivit fostului şef de protocol, cercul celor apropiaţi de Gaddafi "se reduce" zi de zi. "Îi mai rămâne un grup care nu are alternativă decât să se lupte alături de el", pentru că membrii săi "au comis crime", precizează Nuri El-Mismari.
Colonelul a folosit mercernari, pentru că "nu a avut niciodată încredere în armată", explică bărbatul.
"Nu vrem militari străini. Nu vrem să ne eliberăm ţara prin intermediul forţelor străine", mai declară el. Libienii "păstrează în memorie amintirea experienţei irakiene", caz în care raidurile aeriene americane au provocat victime în rândul civililor.
De altfel, opţiunea unei intervenţii militare a NATO în Libia provoacă diviziuni importante, din cauza temerilor unei reacţii în lumea arabă, a reticenţelor de a vedea Alianţa extinzându-şi sfera de influenţă şi din cauza complexităţii operaţiunii.
"Nu există un consens în cadrul NATO pentru a se recurge la forţă" şi pentru a se instaura o zonă de interdicţie a zborurilor, admite secretarul american al Apărării, Robert Gates.
"Trebuie să intervină NATO în Libia ? Ar fi absurd. NATO nu are ce face acolo", spune premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.
Ideea nu este acceptată nici de Moscova. "Evenimentele recente oferă un pretext NATO de a încerca să se implanteze în această regiune, sub prete