Bucureştenii care vor să se despartă la Starea Civilă au de plătit mult mai puţin decât locuitorii din Suceava sau Focşani. Chiar şi aceştia scapă însă mult mai ieftin decât la tribunal.
Omapă cu copii ale certificatelor de naştere şi de căsătorie şi ale actelor de identitate este suficientă pentru cuplurile fără copii care vor să se despartă amiabil. Divorţul administrativ poate fi obţinut la Starea Civilă la 30 de zile după depunerea actelor - timp acordat soţilor pentru a se răzgândi.
„Am decis să ne despărţim încă de anul trecut, dar nu ştiam cât ne va costa. Pe criza asta nu prea îţi vine să dai bani la avocaţi, la tribunale... Când am auzit că e gratis la primărie, am venit aici", ne-a spus Anton T., unul dintre bucureştenii care au ales divorţul administrativ. Anton şi soţia sa au nevoie de numai un sfert de oră pentru a depune actele. Angajata de la Starea Civilă le-a cerut să vină în cea de a 31-a zi de la depunerea cererii pentru a confirma că îşi păstrează decizia, altfel rămân căsătoriţi.
„Am primit din luna ianuarie şi până acum 48 de cereri şi am eliberat opt certificate de divorţ, iar pentru alte 11 îi aşteptăm pe solicitanţi să le ridice de la sediul nostru. În medie, vin câte două cupluri pe zi să divorţeze. Până în prezent, doar un singur cuplu s-a răzgândit", spune Daniela Hrynczuk, directorul Oficiului Stării Civile Sector 4. La primărie au venit să divorţeze soţi căsătoriţi de puţin timp, dar şi cupluri care se apropiau de nunta de aur. „Am avut doi soţi care au venit să divorţeze după 42 de ani de căsătorie", spune Cristina Popa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4.
Taxe de până la 650 de lei
Mulţi dintre bucureştenii care aleg să divorţeze la primărie spun că este mai avantajos aşa decât să piardă vremea la tribunale şi să dea bani avocaţilor. În Capitală se plăteşte doar taxa de timbru, de 5 lei. Nu