Activele celor 166 de firme insolvente aflate în portofoliul Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR) nu acoperă nici măcar jumătate din datoriile acestora, astfel că băncile şi firmele creditoare ar urma să piardă în următorii ani aproape 500 mil. euro, fie prin reorganizarea, fie prin lichidarea acestor firme.
CITR, care are în portofoliu o serie din cele mai mari firme de pe piaţa locală intrate în insolvenţă (Leonardo, Flanco, City Mall, Astra Vagoane), a calculat că firmele pe care le administrează au datorii de 800 mil. euro, în timp ce valoarea activelor este evaluată la 350 mil. euro, dar în momentul de faţă este greu de crezut că ar putea fi obţinută şi această sumă, dacă toate activele ar fi scoase la vânzare.
"Am preluat în 2010 circa 90 de proiecte, din care pentru 75% a fost deschisă procedura insolvenţei în vederea reorganizării. Masa credală a firmelor din portofoliul nostru este de circa 800 de milioane de euro şi a crescut de peste trei ori faţă de 2009. Din estimările noastre, valoarea activelor este de 350 de milioane de euro, dar vorbim de o valoare evaluată şi nu ca urmare a unor proceduri de valorificare. Nu am încercat să valorificăm anul trecut prea multe active nici măcar la acest nivel", a declarat Andrei Cionca, asociat coordonator al CITR.
În condiţiile în care firma s-a orientat în ultima perioadă mai mult pe reorganizări decât pe falimente, în următoarea perioadă va fi pus accent pe distribuirea unor sume semnificative către creditori, sume care nu vor putea acoperi decât o mică parte din creanţe. "În 2010 am distribuit către creditori 44 de milioane de euro, iar în următorii trei ani ar urma să distribuim circa 200 de milioane de euro. Băncile pierd cel mai puţin deoarece au creanţe garantate. Apoi, statul are prioritate pe creanţele bugetare, în timp ce furnizorii recuperează cel mai puţin", explică Cionca.
CITR