Foto: Victor Stroe / Jurnalul Naţional Denumirea de avocado (Persea americana), ahuacatl în limba Nahuatl, vorbită de azteci, înseamnă „testicul”, o trimitere evidentă la forma fructului. A fost descoperit în Mexic în jurul anului 291 î.Hr. Englezii din Jamaica denumeau fructul „pară aligator”. Unii speculează că denumirea i s-ar trage de la coaja care seamănă cu pielea aligatorului. Olandezii îl numeau „avocaat”, spaniolii „abogado”, francezii „avocatier”, iar cei din Trinidad-Tobago „zaboca”. Chiar George Washington, primul preşedinte al SUA, scria în 1751 că „perele agovago” erau răspândite în Barbados. Primii exploratori spanioli au descoperit că aztecii mâncau avocado, dar iniţial ei au considerat mult timp fructul fără gust. Spaniolii i-au dat denumirea de „aguacate”, neputând pronunţa cuvântul aztec, de aici derivând, se pare, cuvântul „guacamole” (delicioasa pastă ce se prepară din avocado în combinaţie cu zeamă de lămâie). Aztecii îl foloseau şi ca stimulent sexual.
În 1519, conchistadorul Hernando Cortez, primul alb care a pus piciorul în Mexico City, a aflat că băştinaşii foloseau avocado în dieta lor. În 1526, istoricul conchistadorilor, Fernandez de Oviedo, scria: „În centrul fructului există o sămânţă ca o castană descojită. Între aceasta şi coajă este partea care se consumă, o pastă asemănătoare untului cu un gust foarte bun”.
Dintre combinaţiile în care poate fi consumat avocado, cele mai cunoscute sunt: Sparanghel cu avocado – aperitivul este fabulos, cu un conţinut scăzut de calorii şi grăsimi. Sigur îi veţi impresiona pe musafiri. Avocado – ciocolată de trufe – da, aţi citit corect! Nu vă vine să credeţi ce gustoasă este ciocolata de trufe în combinaţie cu avocado. Avocado – muguri de palmier – ceapă roşie – o salată uşor de făcut şi deosebit de gustoasă.
Foto: Victor Stroe / Jurnalul Naţional Denumirea de avocado (Persea americ