Unii români abia repatriaţi din Libia spun că s-ar întoarce fără niciun fel de problemă să lucreze în ţara nord-africană, atunci când conflictul sângeros care are loc în aceste momente va lua sfârşit. Sursa: MAE
735 de români au fost evacuaţi în siguranţă din Libia în ultimele zile, la bordul aeronavelor militare trimise de România la Tripoli, sau cu ajutorul mijloacelor de transport puse la dispoziţie de alte state. Pe lângă compatrioţii evacuaţi cu succes România şi-a manifestat solidaritatea cu alte state, evacuând 72 de cetăţeni din statele membre UE, precum şi cetăţeni din SUA, Canada, Ucraina şi chiar pe ambasadorul din Sierra Leone la Tripoli, a declarat azi ministrul român de externe Teodor Baconschi.
Printre românii care au sosit din Libia se află Nicolae Gavriliuc, un bucureştean care lucra pentru compania de stat libiană din domeniul petrolier, Zueitina. „Când situaţia s-a înrăutăţit am contactat ambasada României din Libia. Mi s-a spus să ajung cât mai repede în Tripoli, pentru că dânşii au pregătit câteva avioane pentru evacuarea noastră. Problema a fost să pot să plec din deşert către Tripoli”, relatează Gavriliuc.
„Se auzeau împuşcături, ţipete”
„Am contactat compania la care lucrez şi mi s-a spus că ni se vor pune la dispoziţie avioane. Ni s-au pus la dispoziţie, am ajuns la Tripoli şi am găsit punctul consular al României. A fost foarte dificil, foarte tensionat. În jurul aeroportului erau mulţi oameni, se auzeau împuşcături, ţipete. Mulţi oameni erau puşi la pământ. Am constatat că erau egipteni. Evacuarea noastră s-a făcut destul de dificil”, îşi aminteşte românul.
El este unul dintre cazurile mai fericite. „Am fost apăraţi de armată şi de poliţie, am avut acest privilegiu. Am înţeles că (angajaţii de la) celelalte companii, private, erau supuşi atacurilor”, spune Gavriliuc.
Bucureş