SUA ar urma să trimită României un nou document privind plata pentru achiziţionarea de avioane F16 în uz, scrie Mediafax. În cazul în care partea română va fi de acord, ea va transmite o nouă ofertă de achiziţionare de avioane, au declarat pentru Mediafax surse militare. Documentul care va conţine informaţii despre modalităţile de plată este aşteptat la Bucureşti în luna aprilie sau la începutul lunii mai.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, în martie 2010, propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT costa aproximativ 1,3 miliarde dolari. Ministerul Apărării preciza, la acel moment, că avioanele sunt "revitalizate şi complet echipate", iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru 3-5 ani, precum şi un pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.
Nu sunt bani pentru F16, se modernizează MIG-urile
Emil Boc a declarat, însă, la începutul lunii august 2010, că Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F16, răspuns oferit la doar două zile după expirarea termenului până la care România trebuia să achite o primă tranşă de bani.
Întrebat ce opinie are despre faptul că România a renunţat la programul de achiziţionare de avioane F16, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a spus: "A fost o decizie de natură pur economică. Forţele dumneavoastră aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit. Noi voiam să vindem F16, nu să finanţăm vânzarea lor", a explicat ambasadorul.
Pe de altă parte, până la rezolvarea problemei legate de avionul american, Forţele aeriene modernizează MiG-urile aflate deja în dotarea Armatei. Potrivit unor surse din domeniu, Forţele Aeriene au identificat 24 de avioane MIG care vor fi modernizate în