Numărul de divorţuri în România a scăzut uşor în ultimii doi ani, după ce în 2008 se atinsese un maxim istoric de 33.504 desfaceri de căsnicii, conform Institutului Naţional de Statistică. În 2009, 30.628 de căsnicii au fost desfăcute, iar în ultimele 10 luni ale anului 2010 au avut loc 25.583 de divorţuri.
Numărul de căsnicii desfăcute a scăzut chiar şi în ciuda faptului că, de anul trecut, divorţul poate fi hotărât şi la starea civilă, evitându-se astfel tribunalul. Pentru a putea realiza un divorţ administrativ, cuplul trebuie să fi împlinit un an de căsătorie, să se fi înţeles în privinţa partajului şi să nu aibă copii minori. Cuplul primeşte un răgaz de 30 de zile de la depunerea actelor pentru a se răzgândi, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, căsătoria este desfăcută.
Dacă în Bucureşti taxa de desfacere a căsătoriei este de 5 lei (taxă de timbru), în alte oraşe, autorităţile locale au decis să pună taxe suplimentare pentru acest tip de divorţ. Astfel, la Târgu Mureş divorţul costă 650 de lei, în Botoşani, Focşani şi Suceava taxa este de 500 de lei, la Galaţi şi Oradea 300 de lei, iar în Târgu Jiu 100 de lei.
Motivele de divorţ
În cazul în care cuplul are copii minori însă, divorţul administrativ nu mai este posibil, astfel încât cuplul trebuie să meargă la tribunal.
Aici, pe lângă onorariul avocatului, trebuie plătite taxa de 39 de lei la stat şi o taxă de 3% din valoarea bunurilor, în cazul în care este solicitat partajul. Cuplul trebuie să invoce şi un motiv de divorţ care să fie considerat valid de instanţă.
Potrivit statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii, cel mai des invocat motiv de divorţ în România este "nepotrivirea de caracter". Mulţi avocaţi spun, însă, că sub acest şablon se ascund cazuri de violenţă, infidelitate sau abandon de domiciliu. Totuşi, acestea sunt mult mai greu de dovedit, ins