Un grup de investitori austrieci împreună cu un investitor din Germania au început o afacere în podgoria de la Dealu Mare, în urma unei investiţii de 6 milioane euro, obiectivul fiind producerea de vinuri de înaltă calitate.
În proporţie de 75%, banii investiţi sunt ai proprietarilor "Lacerta Winery", iar 25% sunt obţinuţi prin intermediul Fondului European Agricol de Dezvoltare Rurală.
Oficial, producătorul "Lacerta Winery" s-a lansat în urmă cu câteva zile, prin oferirea vinurilor din portofoliu pentru Balul Vienez. "Am dorit să fim unul din sponsorii acestei acţiuni caritabile, la care au participat 1200 de persoane şi care a avut loc la Palatul Parlamentului", ne-a spus Walter Friedl, reprezentant al grupului de proprietari "Lacerta Winery".
"Vinurile < Lacerta > au fost produse în nouă sortimente - şase de vin alb şi trei de vin roşu, toate de calitate premium. În prezent, avem îmbuteliate 46.000 de sticle şi estimăm o triplare a producţiei în următorii doi ani. În crama noastră nou construită putem procesa anual 540.000 kg de struguri, din care pot rezulta 380.000 de litri de vin" ne-a declarat Mihai Baniţă, oeneolog, directorul "Lacerta Winery".
Walter Friedl a comentat: "Deşi tradiţional românii consumă sortimente dulci sau demi-dulci de vin, tendinţele indică o creştere a cererii de vinuri seci, de calitate".
Completând, Mihai Baniţă ne-a spus: "Metoda noastră de vinificare urmăreşte o maximizare a calităţii vinului obţinut. Tehnologia pe care o folosim se bazează pe principiul gravitaţional, eliminând în totalitate folosirea oricărui sistem de pompare, astfel încât procesul de scurgere a părţii lichide să se desfăşoare natural, fără agresări mecanice. Acest procedeu este folosit de cele mai renumite case de vinuri din lume, reprezentând garanţia unui gust natural şi deosebit".
În anii 2005-2010, întreaga vie pe care o deţ