Mâncarea e secată de nutrienţi la cuptorul cu microunde, televizorul şi computerul afectează grav vederea, iar laptopul poate da impotenţă. Sursa: SHUTTERSTOCK
Dependenţii de calculator şi de televizor, ca şi cei care pregătesc mâncarea la microunde se află involuntar sub câmpul de acţiune negativ al radiaţiilor emise de acestea. În ultimii 30 de ani, peste 25.000 de articole "au disecat" controversele radiaţiilor neionizante.
Pentru a răspunde îngrijorărilor masive ale populaţiei privind efectele expunerii la radiaţiile "casnice", Organizaţia Mondială a Sănătăţii a demarat în anul 1996 o amplă cercetare, care nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat legătura cu cancerul şi cu alte afecţiuni ale aparatelor din jur. "Absenţa unui efect nu înseamnă că el nu există, ci şi că nu poate fi detectat prin metoda respectivă. Extrapolările la animale, lipsa statisticilor clare, dar şi lipsa unor studii pe termen lung umbresc integritatea studiilor", se arată pe site-ul OMS.
"Se fac ferfeniţă alimentele, nu şi creierul nostru"
Cuptorul cu microunde a fost intens blamat. "Gurile rele" spun că este cancerigen, că atacă imunitatea, că face mâncarea toxică şi că radiaţiile pe care le emit sunt atât de puternice încât pot fi detectate şi de la 2 metri distanţă. Sunt mituri, spun specialiştii OMS, dar şi români.
"Cuptorul cu microunde produce radiaţii foarte mari, dar în interior. Undele nu trec însă de carcasa metalică, scăpările prin geam sunt zero. Fiind vorba despre o încălzire rapidă, singura care va avea de suferit va fi mâncarea, secată de vitamine, proteine şi alţi nutrienţi. Toate acestea sunt practic pârlite, dar nu într-o măsură mai mare decât prin fierbere", ne-a explicat Mihaela Moisescu, profesor în cadrul Catedrei de Biofizică la UMF"Carol Davila" din Bucureşti.
Şi prof. dr. Constatin Popa, neuro