A intrat in vigoare legea tanarului debutant in afaceri, respectiv Ordonanta de Urgenta nr. 6 din 2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, impreuna cu normele de aplicare.
Desi a starnit multe reactii in presa, unele pozitive, altele mai rezervate din partea unor intreprinzatori tineri, este util sa analizam profilul tanarului debutant in afaceri caruia i se adreseaza legea. La o prima citire, avantajele de care beneficiaza tanarul intreprinzator sunt destul de importante. Primesti 10,000 de euro, suma nerambursabila, esti scutit de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator pentru maxim patru angajati, ai acces la un credit de cel mult 80,000 de euro garantat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM si esti scutit de la plata taxelor de inmatriculare a firmei efectuate la Oficiile Registrului Comertului.
Aceste avantaje sunt incurajatoare si ca tanar pana in 35 de ani care nu isi gaseste un loc de munca potrivit cu abilitatile, cunostintele si experientele sale, te hotarasti sa accesezi programul. Mai intai observi ca daca ai mai fost asociat intr-o firma, nu esti eligibil. Asadar, sunt exclusi antreprenorii care au trecut printr-un faliment sau printr-o afacere care pur si simplu nu a mers si a fost inchisa. Se stie ca majoritatea antreprenorilor trec cel putin printr-un esec, dar din care invata insa foarte mult. Astfel, ei stiu la a doua incercare cum sa evite greselile din trecut si astfel sa-si organizeze mai bine afacerea.
Dar sa presupunem ca nu ai mai fost asociat intr-o firma si esti eligibil sa accesezi programul. De la inceput, legea te limiteaza la infiintarea unei firme cu cel mult cinci coduri CAEN in obiectul de activitate Nu vad de ce trebuie sa fii limitat doar la 5 coduri. Daca iti dai seama pe parcursul implementari