Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) va cumpăra un program electronic pentru evidenţa numărului de turişti cazaţi în România.
Pentru acest sistem "la cheie", statul român ar putea plăti plăti 400.000 de euro, fără TVA. Sistemul este compus din componente hardware şi software, iar cîştigătorul licitaţiei va trebui să presteze serviciile necesare implementării acestuia precum şi servicii de mentenanţă şi de instruire.
Anunţul vine în contextul în care, la finele anului trecut, Elena Udrea afirma că cel mai mare eşec al activităţii sale ca ministru al Turismului este combaterea evaziunii fiscale în turism. Ea identifica încă de pe atunci soluţia pentru remedierea problemelor din sistem.
"Lucrul la care am ţinut foart mult, dar pe care nu am putut să-l facem aşa cum ne-am dorit este legislaţia în turism pentru combaterea evaziunii fiscale, care, din câte am auzit zilele acestea, stând aici pe Valea Prahovei, continuă şi înfloreşte, mai ales în agroturism(...) Sper ca, începând cu 2011, odată cu introducerea acelui sistem informatic de monitorizare a numărului de turişti cazaţi, să putem să o remediem", afirma recent Udrea pentru gândul.
Cel mai mare declin european al turismului
România a înregistrat anul trecut cea mare scădere din Uniunea Europeană a numărului de înnoptări în unităţi turistice. La nivel naţional au fost raportate 15,1 milioane de înnoptări în hoteluri şi alte stabilimente cu un rol similar, în scădere cu 8,7% comparativ cu 2009, potrivit datelor Eurostat. Scăderi, mai mici, au fost consemnate şi de Grecia (2,3%), Marea Britanie (2,1%), Slovenia (1%) şi Italia (0,8%).
40% din turism se face la negru
Una din explicaţiile acestui fenomen este de natură statistică, spun oficialii români. Hotelierii nu raportează numărul real al celor care le trec pragul. "Evaziunea în turism este aproximată undeva la