Autorul filmului "Buna, ce faci?", care se lanseaza in 4 martie, sustine ca filmele colegilor sai de generatie imita televiziunea si "stirile de la ora 5". In interviul acordat HotNews.ro, Alexandru Maftei a mai spus ca filmul sau nu este un gest de fronda, desi crede ca Noul Val si criticii romani il pun la colt.
Iata cateva fragmente din interviul care poate fi urmarit integral in varianta video.
Iulia Blaga: Ai spus intr-unul din raspunsurile de la chat: "Estetica cinematografiei romane a devenit una gen camera ascunsa/reality show/camera de pe DN1, prin influenta televiziunii si a internetului. Ma intreb de ce nu se fac aceste filme cu telefonul." Sa stii ca un scurtmetraj filmat cu telefonul a luat Ursul de Aur la Berlin, in acest an.
Si mai spui: "Iar subiectele sunt luate din stirile de la ora 5". Trebuie sa recunosc ca m-a surprins raspunsul tau. Mi se pare cumva dur fata de colegii tai de generatie si de acelasi nivel de simplitate cu anumiti spectatori care resping in bloc un anumit gen de filme. In alt loc ai spus ca spectatorul tau ideal e cel care iubeste toate filmele. Cum explici acest paradox?
Alexandru Maftei: Eu cred ca cinematografia romana traieste un paradox pentru ca cinematograful e o arta care implica spectatorii. E o arta de masa, nu una elitista. Stiind ca acum cam toata lumea are si televizor, si internet la dispozitie, ma astept ca cinemaul sa fie altceva decat ce vedem la televizor sau altceva decat putem vedea pe internet.
I.B.: Ai senzatia ca filmele romanesti - banuiesc ca te referi la Noul Cinema Romanesc - ai senzatia ca varfurile acestei noi cinematografii indeplinesc criteriile pe care le-ai enuntat mai devreme? Adica par filmate cu telefonul mobil?
Al. M.: Nu. Ca in orice domeniu, exista si exemple bune si exemple proaste. Si filmele acestui nou val romanesc sunt u