Puţini ieşeni ştiu că în cartierul CUG, situat la periferia oraşului, există prima clădire civilă din ţară asigurată împotriva seismelor.
Ora 11.10: Conform Planului de Acţiuni Împotriva Riscurilor realizat de autorităţile ieşene, judeţul prezintă un grad ridicat de risc în caz de cutremur ca urmare a vulnerabilităţii unor clădiri şi a specificului mişcărilor seismice.
Citeşte şi:
Ieşenii care „creează“ cutremure în laborator (FOTO)
În cazul unui cutremur cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter 48.406 de locuinţe din judeţ sunt considerate de autorităţi ca fiind vulnerabile. 1.450 dintre acestea ar putea suferi distrugeri totale.
Datorită faptului că majoritatea clădirilor au fost construite înainte de anul 1977, când nu existau norme de protecţie anti-seismică şi datorită uzurii produse la clădiri, a fost realizată o listă cu zonele cele mai expuse efectelor unui cutremur.
Zona A - zona centrală a municipiului Iaşi
Zona B - zona cuprinsă între Podu Roş şi Podu de Piatră, străzile D. Cantemir, N. Iorga, şoseaua Naţională şi Aleea Decebal.
Zona C - zona cuprinsă între gara Nicolina, bulevardul Primăverii, Splai Bahlui şi campusul universitar Tudor Vladimirescu.
Zona D - cartierul Tătăraşi, în zona delimitată de strada Vasile Lupu şi strada Ciurchi.
Zona E - zona delimitată de strada M. Costăchescu, bd. Carol şi strada Codrescu.
Zona G - zona centrală a oraşului Târgu Frumos
Zona H - zona centrală a oraşului Hârlău.
Agent imobiliar: „Izolarea reprezintă un punct forte al blocului respectiv“
Ora 10.40: Cu toate că agenţii imobiliari nu au tranzacţionat în ultima perioadă apartamente în primul bloc izolat din punct de vedere seismic din Iaşi, aceştia susţin că preţurile într-un astfel de imobil ar trebui automat să se ridice peste media zonei.
„Este clar că această i