Sistemul de pensii din România este un sistem de tip piramidal atât timp cât sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat, susţine Ioan Botiş, ministrul Muncii
"Contribuţiile colective datează din secolul al XIX-lea şi reprezintă un sistem piramidal, un fel de schemă Ponzi", a declarat joi ministrul Muncii, prezent la seminarul Mediafax Talks about Private Pensions. El a precizat că marea problemă în momentul de faţă este creşterea numărului de locuri de muncă şi a contribuitorilor la bugetul de pensii de stat, astfel încât sistemul să nu intre în colaps. În ceea ce priveşte soluţiile pentru a însănătoşi sistemul, ministrul susţine că "nu sunt alte soluţii: ori creşti vârsta de pensionare, ori măreşti contribuţiile, ori te împrumuţi".
Botiş: "Era un mod de a explica ce se întâmplă în sistemul public"
Ulterior, în cadrul unei intervenţii televizate, ministrul a spus că declaraţia a fost scoasă din context. După ce i s-a prezentat înregistrarea, ministrul a declarat că s-a referit la altceva: "Era un mod de a interveni şi de a explica ce se întâmplă în sistemul public. Era un context mai larg".
Mesajul de bază pe care ministrul Muncii l-a transmis este unul corect, după cum ne-a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Consiliul este un organism înfiinţat la cererea expresă a FMI, menit să monitorizeze activitatea Guvernului în ceea ce priveşte politicile economice.
"Este un dezechilibru major care trebuie corectat cât mai rapid. Sistemul nu este sustenabil, el trebuie să se autofinanţeze. Nu este sănătos, pe termen mediu şi lung, să împrumuţi în fiecare an câteva miliarde de euro pentru a plăti pensiile", ne-a declarat Dumitru. "Putem pune în acelaşi timp şi problema echităţii între generaţii. Trebuie să garantăm şi pensia celor care acum sunt în siste