Autorităţile medicale din Alba recunosc că spaţiile din mediul spitalicesc prezintă risc infecţios. 76 de pacienţi internaţi anul trecut în spitalele din Alba s-au trezit cu infecţii. Klebsiella, stafilococul auriu şi E Coli sunt cei mai periculoşi şi frecvenţi microbi care pot fi luaţi din spitale.
Te internezi pentru o operaţie de apendicită şi pleci acasă, cu alţi microbi luaţi din spital. Cel puţin aşa rezultă din datele Direcţiei de Sănătate Publică Alba, în urma probelor prelevate din secţiile de Nou-Născuţi, Chirurgie, ATI şi Neurologie.
Anul trecut 76 de pacienţi internaţi în unităţile medicale din judeţ s-au ales cu infecţii urinare, respiratorii şi chirurgicale, faţă de 139 în 2009. Cele mai multe, 30, au fost depistate la Spitalul din Blaj şi la Spitalul de Urgenţă, 21.
Spitalele mici, dotări insuficiente
„Trebuie luat în calcul întregul circuit dintr-un spital, de la traficul mare de persoane din unităţile sanitare, la lenjeria folosită în saloane şi sterilizarea materialului sanitar. Spitalele mici au raportat foarte puţine cazuri, sub 10 fiecare. Asta denotă lipsa dotărilor din laboratoarele proprii“, a precizat Horea Timiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba.
Specialiştii spun că cei mai frecvenţi microbi întâlniţi în spitale sunt Klebsiella, stafilococul auriu şi E Coli. Klebsiella este un microb care pune în pericol, mai ales, bolnavii operaţi. Este clientul fidel al secţiilor de anestezie-terapie intensivă din spitale şi poate duce la afecţiuni pulmonare foarte periculoase.
Medicii avertizează că este rezistent la medicamentele uzuale şi de aceea, infecţiile pe care le provoacă sunt greu de tratat. E-Coli este o bacterie intestinală. Medicii spun că poate da chiar şi septicemii. Stafilococul auriu este o vedetă a microbilor. Poate duce la pneumonie, otită şi chiar septicemia şi rezistent la a