Aproape jumătate dintre participanţii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au acumulat în cont mai puţin de 200 de lei fiecare, după aproape trei ani de la startul sistemului, iar media se situează la 835 de lei, a declarat joi preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, potrivit Mediafax.
"În aceste condiţii, Pilonul II nu va putea răspunde cerinţelor pentru care a fost creat, respectiv asigurarea foştilor salariaţi a unui venit decent după încheierea perioadei active", a spus Oancea.
Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în conturile personale ale salariaţilor în mai 2008, atunci când s-a dat startul sistemului. Numărul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,4% în ianuarie, la 5,21 milioane.
Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 13 fonduri de profil totalizează 339,6 milioane de lei, avansul faţă de decembrie fiind de 3,5%, în timp ce numărul particpanţilor a crescut cu 1,2%, la 224.191 persoane. Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007.
Oancea a amintit că, potrivit legislaţiei, contribuţiile la fondurile de pe Pilonul III sunt deductibile atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, în limita a 400 de euro pe an, la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul pe profit (16% la companie), contribuţiilor către asigurările sociale de stat (10,5% la angajat şi 20,8% la angajator) şi contribuţiei de accidente de muncă şi boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).
Aproape jumătate dintre participanţii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au acumulat în cont mai puţin de 200 de lei fiecare, după aproape trei ani de la startul sistemului, iar media se situează la 835 de lei, a declarat joi preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de