Poliţia turcă a arestat mai mulţi jurnalişti influenţi, bănuiţi de implicare în organizaţia Ergenekon, acuzată de complot împotriva actualului guvern, precum şi de mai multe crime politice comise în ultimii 20 de ani. Cu câteva zile înainte au mai fost arestaţi trei jurnalişti ai postului de televiziune Oda TV, care aparţine opoziţiei din Turcia, relatează DPA.
Arestările au fost condamnate de mass media din Turcia şi din străinătate, iar Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de "intimidarea jurnaliştilor în Turcia". Printre cei arestaţi se află Nedim Sener, laureat al premiului "World Press Freedom Hero", acordat în 2010 de International Press Institute.
În Romania, potrivit Strategiei Naţionale de Apărare sunt considerate vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice.
De la începutul scandalului Ergenekon, în 2008, au fost arestate circa 300 de persoane, printre care mulţi militari şi jurnalişti. În urmă cu un an, au fost arestaţi 50 de ofiţeri, acuzati de complot împotriva guvernului de orientare islamista al Partidului Justiţie şi Dezvoltare. Cei arestati erau acuzaţi ca au pus la cale un plan de bombardare a moscheilor din Istanbul în timpul rugăciunilor de vineri şi doborârea unui avion de pasageri al Turciei deasupra Greciei, incident pentru care urma să fie acuzată Atena.
În mod tradiţional, armata turcă şi-a asumat rolul de garant al laicităţii statului şi, începând din 1960, a rasturnat prin lovitura de stat patru guverne de orientare islamistă. Actualul cabinet al Partidului Justiţie si Dezvotare (AKP) este considerat un pericol la adresa laicităţii, iar în 2008 partidul a fost la un pas de a