După 21 de ani de legislaţie a muncii de inspiraţie socialistă, România este pe punctul de a avea un act normativ care să susţină piaţa liberă. „Adevărul“ sprijină iniţiativa Executivului de a schimba legea care reglementează piaţa muncii.
Citiţi şi:
Guvernul a aprobat noul Cod al Muncii. Asumarea va fi pe 8 martie
Mai bine de 20 de ani România a avut un Cod al Muncii rigid, dezechilibrat, care proteja mai ales angajatul, reglementare de sorginte socialistă. Acum este timpul ca acest lucru să se schimbe. Executivul a avut iniţiativa de a modifica Legea muncii în sensul echilibrării relaţiei dintre angajat şi angajator şi flexibilizării pieţei. Codul Muncii, în forma în care a ajuns la Parlament, creşte perioadele de preaviz şi de probă, permite firmelor să scape de lucrătorii incompetenţi şi pedepseşte aspru angajatorii care folosesc munca „la negru". De asemenea, noul Cod va duce la apariţia mai multor joburi pe piaţă, fiindcă se extinde posibilitatea folosirii contractelor de muncă pe perioadă determinată.
„Cea mai liberală reglementare"
Este cea mai liberală reglementare a relaţiei dintre angajator şi angajat, care echilibrează în sfârşit relaţia dintre patroni şi salariaţi, protejându-i în egală măsură, susţine Dan Matei Agathon, vicepreşedinte la Alianţa Confederaţiilor Patronale (ACP). Până acum, o mulţime de patroni acuzau „dictatura salariaţilor", explicând că este aproape imposibil să dai afară un lucrător incompetent. Unul dintre argumente era procentul mare al proceselor pierdute de angajatori - aproape 70% din dosarele care aveau ca subiect concedierea. Sindicatele susţin că modificările introduse îi vor transforma pe români în sclavi, vor lungi programul de lucru până la epuizarea salariaţilor, vor creşte nesiguranţa locurilor de muncă şi vor duce la venituri mai mici pentru angajaţi.
Dan Matei