Săpunul \"prietenos\" cu pielea are pH neutru, este alb, fără coloranţi şi parfum. Alegeţi săpunuri pentru bebeluşi sau dermatologice şi evitaţi-le pe cele anibacteriene fiindcă distrug şi microbii \"buni\". Sursa: SHUTTERSTOCK
Multe dintre săpunurile din magazine sunt de fapt "detergenţi", vinovaţi de senzaţia de piele care "strânge". Nu e de mirare, având în vedere încărcătura de chimicale. De exemplu, alcaliul este cel mai agresiv iritant din săpunul obişnuit, dar nu singurul.
Alcoolul isopropil, lauril sulfat de sodiu, taloatul de sodiu şi triclosanul (găsit cel mai frecvent în săpunurile antibacteriene) s-au dovedit a fi extrem de nocive pentru piele.
Aflaţi cum să citiţi eticheta pentru a cumpăra un săpun de calitate şi de ce substanţe trebuie să vă ţineţi departe.
Folosiţi săpun antibacterian doar în caz de infecţii grave
În primul rând, sfatul medicilor este să alegeţi un săpun cu "pH neutru" şi cu uleiuri sau creme emoliente şi să clătiţi foarte bine. "Pentru a nu deshidrata şi degresa pielea, săpunul cu care ne spălăm, indiferent dacă este solid sau lichid, trebuie să aibă un pH egal pielii, neutru. Multe săpunuri degresează pielea şi modifică pH-ul pielii, ceea ce face să se rupă legăturile dintre celule şi să pătrundă mai mulţi microbi", spune dermatologul Anca Zbranca, profesor la Catedra de Dermatologie a Universităţii de Medicină "Gr.T. Popa" din Iaşi.
Ideea că săpunurile cu glicerină nu usucă pielea e departe de adevăr. De fapt, glicerina "fură" apa din piele şi "se umple" cu apă, făcând pielea mătăsoasă pe moment, dar uscând-o şi mai mult pe termen lung. Multe persoane folosesc săpun antibacterian fără să ştie că, de fapt, el omoară microbii normali care funcţio nează ca un scut împotriva microbilor nocivi.
"În plus, utilizarea curentă obişnuieşte microbii cu bacterici