Cea mai modernă secţie de chirurgie cardiovasculară pediatrică din România, cea de la Spitalul de Copii "Maria Sklodowska Curie" nu poate fi inaugurată chiar dacă lucrările au fost finalizate. Coducerea spitalului spune că noua secţie nu are cum să funcţioneze pentru că nu se pot angaja cadre specializate din cauză că posturile sunt blocate de Ministerul Sănătăţii.
În noua secţie ar putea fi salvaţi sute de copii care în prezent nu au unde să fie operaţi. În România există o singură secţie de chirurgie cardiovasculară pediatrică la Târgu-Mureş, dar care nu poate deservi decât 300 de pacienţi anual, în timp ce numărul de copii cu malformaţii cardiace înregistraţi anual depăşeşte 1.000.
„Situaţia este critică nu numai la nivelul noii secţii ci la nivelul întregului spital. Angajaţii de tot felul, de la medici şi asistente la bucătărese şi femei de serviciu, îşi dau demisiile. Se angajează la privat, pleacă în străinătate. Noi nu avem dreptul să angajăm decât un om în locul a şapte care au plecat”, ne-a spus dr. Radu Tăbăcaru, directorul medical al spitalului.
Peste două milioane de euro au fost investiţi în această secţie, banii provin în proporţie de 60% de la Ministerul Sănătăţii iar restul din donaţii în cadrul campaniei „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”. Cel mai scump dispozitiv din secţie este angiograful care a costat aproximativ un milion de euro. Acest aparat de ultimă oră permite medicilor să investogheze starea vaselor sanguine şi să pună rapid un diagnostic. Aparatul poate să investigheze vase care ajung la un milimetru în diametru şi oferă un diagnostic de mare acurateţe a bolilor cardiace în general. Pe lângă diagnostic, se poate face şi un tratament al unor afecţiuni precum dilatările unor artere coronare care vascularizează inima, tumorile hepatice sau hemoragiile digestive.
“Nu se poate face performanţă cu